Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Ακτινοθεραπεία: πότε πρέπει να γίνεται;



Χειρουργήθηκα πριν 20 ημέρες και η ιστολογική εξέταση έδειξε ότι είχα έναν μικρό όγκο ( καρκίνο), χωρίς να έχει πειραχτεί ο λαμφαδένας φρουρός. Μου σύστησαν ακτινοθεραπεία. Γιατί πρέπει να την κάνω, αφού όπως μου είπαν ο καρκίνος μου δεν είναι επιθετικός.   Γ.Η. 56 ετών.
Η ακτινοθεραπεία είναι ένα είδος θεραπείας που χρησιμοποιείται συχνά στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. Τις περισσότερες φορές γίνεται μετά από τη χειρουργική επέμβαση και τη χημειοθεραπεία. Αυτή η συμπληρωματική εφαρμογή της ακτινοθεραπείας ονομάζεται : επικουρική ακτινοθεραπεία.
Όταν έχει αφαιρεθεί ο όγκος με ευρεία εκτομή και έχει παραμείνει ο μαστός ( έχει γίνει δηλ. μία
επέμβαση διατήρησης του μαστού ή συντηρητική χειρουργική θεραπεία), η ακτινοθεραπεία πρέπει να γίνει γιατί, όπως έχουν δείξει οι σχετικές έρευνες, μειώνεται η πιθανότητα να υποτροπιάσει η νόσος. Αν δεν γίνει ακτινοβολία, η πιθανότητα υποτροπής είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερη.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα ορισμένα κέντρα δεν ακτινοβολούν ορισμένες ασθενείς. Αυτές είναι όσες πάσχουν από μη διηθητικό καρκίνωμα που έχει μέγεθος μικρότερο του 1 εκ και δεν είναι τύπου comedo. Με άλλα λόγια σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πολύ πθανό η ακτινοθεραπεία να μην προσφέρει ιδιαίτερο όφελος. Αυτές οι περιπτώσεις είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.
Ακτινοθεραπεία μπορεί να γίνει και μετά από μαστεκτομή (αφαίρεση όλου του στήθους) και αφαίρεση των λεμφαδένων της μασχάλης. Αυτή είναι μία επιλογή για περιπτώσεις που υπάρχουν πολλοί διηθημένοι λεμφαδένες ή το μέγεθος, η θέση, η εμπλοκή άλλων ιστών και κάποια άλλα χαρακτηριστικά του όγκου συνδέονται με αυξημένες πιθανότητες να εμφανιστεί τοπική υποτροπή.
Τέλος, ακτινοθεραπεία μπορεί να επιλεγεί ως μοναδική τοπική θεραπεία, όταν η χειρουργική δεν είναι εφικτή. Συχνά αυτό γίνεται σε καρκίνους που είναι τοπικο-περιοχικά εκτεταμένοι ή έχουν υποτροπιάσει και δεν υπάρχει δυνατότητα να χειρουργηθούν.
Επομένως, η ακτινοθεραπεία αποτελεί μία πολύ συχνά εφαρμοζόμενη θεραπεία που συνδυάζεται με τις άλλες μορφές θεραπειών που διαθέτουμε, και έχει ως κύριο στόχο της να μειώσει το ποσοστό των ασθενών που θα εμφανίσουν τοπική ή περιοχική υποτροπή του όγκου.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου